Inrikes.

2018-02-09 13:46

Rådström Baastad: ”Kritiken är direkt felaktig”

Partisekreteraren Lena Rådström Baastad bemöter kritiken mot att Socialdemokraternas valstrategi inte fokuserar på välfärden.
– När man påstår att det skulle vara höger att Sverige ska vara tryggt. Nej, den kritiken tänker inte jag ta. Den är direkt felaktig, säger hon till Dagens ETC.

Kritiken mot att Socialdemokraternas valstrategi glömmer bort välfärdsfrågorna avfärdas av partisekreterare Lena Rådström Baastad.

– Några ledarskribenter säger att vi inte pratar om välfärden, vilket ju är direkt felaktigt. Och jag kan ibland inte tolka det som annat än en medveten feltolkning, säger hon.

 

 

Tre prioriterade områden

Rådström Baastad betonar att S har lyft fram tre prioriterade områden inför valet i höst, där välfärden lyfts tydligt.
– Vi vill använda det ekonomiska utrymmet som finns till att stärka sjukvården. Vi tror inte att vården blir bättre om man sänker skatten, som Moderaterna och SD vill. Vi tror inte att barnen klarar sig bättre i skolan för att man sänker skatten. Vi tror på fler lärare och mer resurser till skolan. Vi ser att M och SD väldigt tydligt för ut Sverige på högerkanten och hotar den svenska modellen, med skattesänkningar till de som tjänar bäst. När välfärden försämras så slår det hårt mot dem som redan är mest utsatta.

– Det här är en valstrategi där vi lyfter fram tre prioriterade områden. Sedan finns det de som uppenbarligen väljer att läsa den väldigt selektivt.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8Hon menar att frågan om ökad trygghet är klassisk socialdemokratisk politik och avfärdar kritiken mot att partiet följer medias agenda.
– Det handlar inte om att följa en medial agenda. Här handlar det om att vi som politiskt parti ska svara upp på de samhällsproblem som både väljarna och vi själva ser. Det är klart att jag blir orolig när jag läser om skjutningar, när vi ser hur otryggheten växer sig fast. Det handlar om att möta samhällsproblemen med trovärdiga och bra lösningar.

Tar ni åt er något av kritiken?

– Jag är jätteglad att det blir en diskussion om den socialdemokratiska valstrategin och tycker det är bra att människor har synpunkter. Men när man vill sätta en direkt felaktig bild av att vi inte prioriterar välfärden, att vi inte prioriterar att Sverige håller ihop. Nä, den kritiken tänker inte jag ta åt mig av, för den är direkt felaktig.

– När man säger att socialdemokraterna driver en högerpolitik, och där man påstår att det skulle vara höger att Sverige ska vara tryggt, att jag som kvinna ska kunna känna mig säker när jag går ute, och att det är därför vi ska vara stenhårda mot brotten. Nej, den kritiken tänker inte jag ta. För den är direkt felaktig. Det är klassisk socialdemokratisk politik.